Havenstraatterrein

Het Havenstraatterrein is een oud rangeerterrein van de NS, gelegen achter het Haarlemmermeerstation in stadsdeel Oud Zuid. Nadat de NS vertrokken was deed het terrein lange tijd dienst als een semi-openbaar industrieterreintje waar verschillende kleine bedrijfjes, en het RETM (Rijdend Elektrisch Tram Museum) zijn gevestigd.

Dit terrein is in 2004 openbaar gebied geworden. Daarvoor was het nodig om het gebied te herinrichten en herprofileren. We wilden hierbij een aantal belangrijke kwaliteiten van het terrein herkenbaar houden.
In het ontwerp is de sfeer van een oud spoorterrein waar de Museumtram duidelijk aanwezig is, behouden gebleven. Daarnaast wordt de sfeer van het terrein nog steeds medebepaald door de kleinschalige bedrijfjes waarvan sommige gevestigd zijn in karakteristieke loodsen.

Inmiddels zijn de Schinkeleilanden achter het Olympisch stadion gerealiseerd en daarmee is het terrein onderdeel uit gaan maken van een recreatieve route tussen de stad en het Amsterdamse Bos.
Het op het terrein aanwezige groen ligt tussen de loodsen en als ‘groene tramsporen’ achter de loodsen. Dit groen kan, ondanks dat het wat verborgen ligt, toch een bijdragen leveren aan de inrichting van het gehele gebied.

Jaar 2003 - 2004
Aanleg 2004