Landgoed Larenstein

Voor de inrichting van het terrein voor het landgod Larenstein in zijn functie als onderwijsinstelling speelden drie uitgangspunten een belangrijke rol:

– Een representatieve uitstraling van het terrein, gerealiseerd vooral door een duidelijke en bijzondere ontsluiting van de hoofdingang.

– Ruimte voor de onderwijskundige functies van de buitenruimte, waarvoor het terrein is ingedeeld in een natuurlijk en een cultuurlijk deel.

– En de mogelijkheid voor de logistiek, welke zelfregulerend en goed hanteerbaar moest worden. Het parkeren van auto’s en het stallen van fietsen wordt nu aan de voorkant, dicht bij de hoofdentree van het gebouw, afgewikkeld. De fietsenstalling bestaat uit een grote kasconstructie die ook dienst doet als receptie- en feestruimte.

Als toevoeging aan het landgoed is in de periode 1998 – 2000 een ontwerp gemaakt voor een beeldmerk voor Larenstein. Het resultaat is een toren van onbehandeld Europees Larixhout met een boom op de top ervan. De toren verwijst naar de groene opleidingen én is een experiment. De duurzaamheid van het onbehandelde hout en een de extreme groeiomstandigheden worden constant gemeten.

De toren zelf is 20 meter hoog. De verlichting en de pomp voor aan- en afvoer van water worden van stroom voorzien door zonnecellen. De technische constructie is gedetailleerd en berekend door H.E. Lüning Adviesbureau voor technische houtconstructies b.v..


Jaar 1989 - 2000
Aanleg 1992 - 2000