Pastorielaantje

In opdracht van ontwikkelaar Timpaan heeft VLUG & Partners een stedenbouwkundige studie gemaakt voor een landelijk gelegen nieuwbouwbuurtje op het terrein van een voormalig verzorgingshuis in het dorp Kanis, ten noorden van Woerden.

Locatie

De locatie ligt op de rand van de bebouwde kom van het dorp Kanis en de weilanden van de polder Kamerik Mijzijde. De bijzondere verkaveling van deze polder is rondom het plan voelbaar door het patroon van sloten, wegen en doorzichten die in het plan gehandhaafd blijven en ingezet worden om een bijzondere en herkenbare plek te maken.

Stedenbouwkundig principe: erfsfeer

Het doel was om een klein intiem buurtje te maken met 7 vrijstaande woningen en een tot startersappartementen omgebouwde zusterflat. Zes van de zeven vrijstaande woningen liggen langs het water en het weiland. Alle woningen worden ontsloten via een achterstraatje dat is vormgegeven als een erf, een verblijfsgebied waar de auto te gast is. Er wordt bewust geen duidelijk verschil gemaakt tussen een trottoir en een rijbaan. Door de woningen en hun tuin enigszins te laten verspringen, ontstaat er een ruimte met een afwisselende breedte die daardoor meer als een erf dan aan een straat voelt. Het parkeren gebeurt op eigen erf en in een gemeenschappelijke parkeerkoffer.

Groen

Het plan ligt in een mooie groene omgeving die voor een deel de sfeer van het plan bepaalt. Een belangrijk deel van de groene sfeer van het erf wordt bepaald door de tuinen en hagen die als erfafscheiding, omzoming van de parkeerkoffer en voet van de gestapelde starterswoningen zijn toegepast. Een aantal van de reeds bestaande bomen langs de waterkant worden gehandhaafd.

Jaar 2009 - 2010
Aanleg nvt