Vrijburcht CPO

Woon- en Werkkomplex in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Het kantoor van VLUGP is gevestigd in ‘Vrijburcht’. Dit multifunctionele woon-/werkcomplex is gerealiseerd door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Door de samenwerking van toekomstige bewoners, de gemeente Amsterdam, Woonstichting De Key en de Rabobank is het project binnen vrij korte tijd en binnen redelijke financiële risico’s gerealiseerd. De Stichting Vrijburcht, bestaande uit deelnemers van het project, trad op als opdrachtgever voor architecten, adviseurs en aannemers tijdens het bouwproces. Twee van de partners van buro VLUGP waren over de gehele periode van de ontwikkeling actief in het bestuur van de Stichting Vrijburcht. Deze hield het planproces en de financiën in de gaten en zorgde voor de verkoop van de woningen. De huurders/uitbaters van bijzondere voorzieningen van het complex, zoals zorgwoningen, de crèche en het café zijn door de deelnemers van Vijburcht gekozen.

Met de bouw van Vrijburcht zijn 52 woningen van gemiddeld 100 m2 gerealiseerd, tegen redelijke koopsommen. Er zijn drie typen woningen: appartementen, maisonnettes en atelierwoningen. Naast woningen bevat Vrijburcht drie bedrijfsruimten, twee logeerkamers, een woongroep voor zes licht verstandelijk gehandicapte jongeren, inclusief een zorgwoning, een gemeenschappelijke knutselruimte, een fietsenstalling en een ondergrondse parkeerkelder. Het hart van het complex wordt gevormd door de groene binnentuin met plantenkas. Verder is er een aantal voorzieningen gemaakt, die voor de hele buurt betekenis hebben, waaronder een kinderdagverblijf, een café met terras aan het water, een kanosteiger, een verenigingshaventje en een theater met een hoogwaardige technische inrichting. Vrijburcht past zo uitstekend in de stedenbouwkundige mix die de gemeente nastreeft en die zelden te vinden is in nieuwbouwwijken.

Er is veel aandacht besteed aan de relatie binnen-buiten. Zo zijn alle werkruimten op de begane grond geplaatst en naar de openbare ruimte toe gericht. Het feit dat drie van de vier kanten van het complex autovrij zijn, nodigt uit om te verblijven. De kunstwerken aan de gevels van het complex en op de aangrenzende kade verbeteren de herkenbaarheid van de plek en de buurt.

Vrijburcht heeft als CPO-‘doe-het-zelf’-project bijzondere woonwensen mogelijk gemaakt met een duidelijke uitstraling naar de hele omgeving.

Opdrachtgever: Stichting Vrijburcht (toekomstige bewoners)
Samenwerking: CASA architecten
Planperiode: 2001-2008
Aanleg: 2005-2008
Theater en Cafe van Project Vrijburcht
Theater en Cafe van Project VrijburchtBinnentuin van Project VrijburchtKunst op de kade bij Project VrijburchtVlotsteiger Project VrijburchtKas in binnengebied Project VrijburchtFeest in het theater Project VrijburchtOptreden van Peter Faber in het theater Project VrijburchtKadefestival op de kade bij Project Vrijburcht