De Arcaden

Voor de nieuwbouwwijk Waterrijk Woerden maakte het team van AM, Geusebroek Stefanova architectenbureau en VLUGP een ontwerp als onderdeel van een bieding voor één van de bouwblokken.

De omgeving rondom het project ‘De Arcaden’ is wijds, waterrijk en geeft het gevoel van een grote open ruimte. Het semi-openbare binnenterrein van ‘De Arcaden’ zou hier een beschutte tegenhanger van zijn.  Het hof is ontworpen als een binnentuin en ondanks de flinke maten krijgt de inrichting een kleinschalige sfeer.

De binnentuin ligt op een lager niveau met een (speel)gazon en op een hoger gedeelte, bestande uit een houten dek boven de gebouwde parkeervoorziening. Brede traptreden van gras verbinden de twee gedeeltes en schermen de tuin af van het zicht op de geparkeerde auto’s. Door in beide gedeeltes de hagen terug te laten komen, ontstaat een eenheid tussen boven en beneden. De hagen verdelen de tuin in ‘kamers’ en in overleg met de toekomstige bewoners kunnen deze een gedifferentieerde invulling krijgen. Rondom de binnentuin sluiten de private terrassen aan. De bewoners kunnen het groene decor van de binnentuin in feite als een verlenging van hun eigen terras, misschien zelfs van hun woonkamer, beschouwen.